Daily Archives: 10/03/2018

Cara Sederhada Mengatasi Batuk Malam

MELAYUPOST.INFO – Batuk adalah satu mekanisme di mana badan dapat membuang zarah-zarah yang tidak diingini yang memasuki tenggorokan dan paru-paru. Seseorang mungkin mengalami batuk sekejap-sekejap pada bila-bila masa pada waktu siang, dan dianggap sebagai respon perlindungan tubuh yang menghalau segala serpihan yang tidak diingini dari sistem pernafasan. Walau bagaimanapun, batuk kerap setiap hari semasa waktu malam tidak normal dan memerlukan perhatian perubatan segera. Sama ada kanak-kanak atau orang dewasa, batuk malam yang berterusan memberikan rasa ketidakselesaan dada dan mengganggu tidur malam yang baik.

Berkumur dengan air garam
Satu juga boleh mendapat kelegaan yang cukup besar dari batuk yang buruk dan berisik yang membuat semua orang terjaga, dengan berkhasiat beberapa kali dengan air garam hangat. Campurkan setengah sudu teh garam secukupnya ke dalam secawan air suam dan kemudian berkumur untuk mengurangkan batuk.

Madu
Penyelidikan menunjukkan bahawa madu adalah pendekatan yang berkesan untuk mengurangkan batuk yang kerap berlaku yang berlaku pada waktu malam. Madu benar-benar selamat dan sering diresepkan untuk kanak-kanak yang mempunyai batuk yang sesuai. Satu dos, seperti yang disyorkan oleh doktor, sebelum tidur boleh memberikan kelegaan yang besar dari batuk berterusan, dan membolehkan anak tidur dengan gembira.

Steam Penyedutan
Pengeluaran mukus yang berlebihan sering bertanggungjawab menyebabkan kesesakan dada dan batuk berterusan. Penyedutan wap menyediakan cara mudah untuk mengurangkan lendir membina dan meningkatkan batuk. Ini remedi rumah mudah membezakan lendir, yang memudahkan perparitan lendir dari paru-paru.

Meningkatkan Pengambilan Air
Minum banyak air juga memberi kesan yang sama. Mengonsumsi air yang mencukupi sepanjang hari membantu mengecilkan lendir, menjadikannya lebih mudah untuk mengalirkan air. Oleh itu, pada waktu malam seseorang boleh mendapat kelegaan dari kesesakan dan batuk.

Ubat-ubatan
Tessalon Perles (Benzonatate) adalah ubat yang ditetapkan untuk orang yang menderita batuk berterusan pada waktu malam. Ubat lisan ini boleh menyekat dan menghentikan batuk yang disebabkan oleh alergi dan selsema. Tessalon Perles adalah ubat yang hebat untuk batuk kering kronik. Ubat ini sangat berkesan untuk melegakan batuk, bagaimanapun, perundingan dengan doktor adalah penting sebelum mengambil ubat ini. Ini kerana dadah tidak sesuai untuk keadaan perubatan tertentu seperti asma. Malah, wanita hamil dan kanak-kanak berumur kurang daripada 10 tahun dinasihatkan supaya menjauhi dadah ini.

Pesakit asma boleh mendapat bantuan daripada batuk dan masalah pernafasan dengan menghidapi kortikosteroid. Sebaliknya, orang yang menderita bronkitis dapat menguruskan gejala dengan broncho-dilators dengan berkesan, ubat-ubatan yang membantu meluaskan saluran pernafasan dan memudahkan pernafasan.

Antihistamin
Antihistamin juga boleh membantu melegakan batuk alergi. Apabila seseorang terdedah kepada alergen, sel-sel tubuh mengeluarkan bahan kimia yang dikenali sebagai histamin, yang bertanggungjawab menyebabkan gejala-gejala yang mengganggu. Mengambil antihistamin preskripsi seperti Benadryl dan ‘Robitussin Alergi dan Sirap Batuk’ berkesan untuk menghentikan pembebasan histamines, dengan itu membantu mengurangkan atau mencegah gejala alahan.

Elakkan Makan waktu Malam
Sekiranya batuk berterusan pada waktu malam disebabkan oleh asid perut yang ditekan di tekak, melangkau makanan pada waktu malam boleh membantu mencegah gejala yang berkaitan dengan refluks asid. Jika ini tidak mungkin, pastikan anda berbaring 3 jam selepas makan.

Expectorants
Banyak kali, penggunaan penahan batuk tidak disyorkan jika ia adalah batuk yang menghasilkan kahak. Dalam kes sedemikian, batuk sebenarnya mengusir kahak dan mengurangkan kerengsaan. Walau bagaimanapun, menggunakan ubat-ubatan ini akan menghalang barangan ini daripada keluar dari badan dan menyebabkan komplikasi kesihatan lanjut. Oleh itu, seseorang perlu menggunakan ubat expectorants seperti Delsym, Robitussin dan Mucosolvan untuk mengalirkan lendir dan membersihkan batuk yang membingungkan. Baca Juga: Batuk Berdarah