Resiko Tekanan Darah Tinggi

Inmalay.com – Kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi) biasanya tidak mempunyai gejala-gejala yang penting sehingga penyakitnya telah mencapai tahap lanjut, tekanan darah tinggi sering dirujuk sebagai “pembunuh senyap” atau penyakit yang membunuh diam-diam. Sebab itu pemeriksaan tekanan darah biasa sangat mungkin dilakukan.

Ketiadaan gejala serius adalah sebab mengapa sesetengah orang yang sedih mempunyai tekanan darah tinggi tetapi tidak mengambil langkah yang betul untuk mengawal dan merawatnya. Kerana tubuh terasa seperti masih dalam keadaan baik, jadi tidak ada yang perlu dikhuatiri. Tetapi jika tekanan darah tinggi tidak dirawat secepat mungkin, masalah yang lebih serius dan maut boleh berkembang dari masa ke masa.

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dan dirawat dengan segera boleh menyebabkan strok. Hipertensi menyebabkan arteri seseorang menjadi lebih sempit, menyebabkan peredaran darah ke otak menjadi benar-benar terganggu. Ini berpotensi menyebabkan pewarnaan (blot) di otak, jadi pembuluh darah di kebocoran otak, atau bahkan menyebabkan pembuluh darah di otak untuk pecah.

Penyakit ginjal juga boleh berlaku jika tekanan darah tinggi ditinggalkan tanpa rawatan terlalu lama. Sekiranya arteri di badan sempit akibat tekanan darah tinggi yang berterusan, gangguan darah yang terputus di seluruh tubuh boleh mengakibatkan pemendapan metabolisme sisa dalam darah, buah pinggang akan berlebihan. Apabila sampah membina, lebih sukar bagi buah pinggang untuk menghilangkan kekotoran. Apa yang berlaku seterusnya? Fungsi buah pinggang telah menurun secara dramatik atau bahkan gagal dengan sengsara.

Jika fungsi ginjal kurang daripada dua puluh peratus daripada kapasiti yang sepatutnya, rawatan dialisis biasanya diperlukan. Pemindahan buah pinggang adalah satu lagi pilihan untuk mengelakkan daripada menjalani rawatan dialisis seumur hidup.

Masalah mata juga boleh disebabkan oleh tekanan darah tinggi yang tidak diobati, mengakibatkan hilangnya penglihatan jika buta itu cukup parah. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan kehilangan ingatan dan demensia.

Masalah jantung adalah satu lagi masalah serius yang dapat dialami oleh seseorang jika tekanan darah tinggi ditinggalkan tanpa rawatan. Arteri di dalam hati boleh menjadi keras dan tegar disebabkan oleh aliran darah yang terhad, menyebabkan keadaan yang disebut arteriosklerosis (pengerasan arteri).

Umumnya orang dengan tekanan darah tinggi yang tidak dirawat akan mempunyai akumulasi plak di arteri utama jantung. Pembentukan plak mengurangkan aliran darah ke jantung dan akhirnya boleh menyebabkan serangan jantung. Tekanan darah tinggi menyempitkan arteri dan pembuluh darah di dalam badan. Menyebabkan penghambatan darah yang kaya oksigen mengalir dengan bebas ke jantung. Sekiranya jantung tidak mendapat oksigen yang mencukupi, akan ada penyakit sakit yang disebut penyakit jantung.